Tuineigenaren steeds meer geneigd tot vergroenen

Gepubliceerd op 23/04/2024 16:00 in Economie

Steeds meer tuineigenaren in Nederland zijn van plan hun tuin te vergroenen door stenen en tegels te vervangen door groene planten, bloemen en struiken. Dit blijkt uit onderzoek en omzetcijfers van Tuinbranche Nederland.

Het onderzoek toont aan dat 30 procent van de ondervraagde tuinbezitters hun tuin wil vergroenen, terwijl nog eens 30 procent dit overweegt. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar informatie over vergroening, ook bij IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid).

IVN benadrukt het belang van een groene tuin in het veranderende klimaat. Planten zorgen voor verkoeling, verminderen hittestress en bevorderen de biodiversiteit door het aantrekken van vlinders, bijen en vogels.

Om de tuinvergroening te stimuleren, heeft IVN tuinpakketten ontwikkeld die via gemeenten worden uitgedeeld bij het inruilen van tegels. Tuinbranche Nederland heeft de ambitie om de komende jaren 10 vierkante meter per tuin te vergroenen, wat neerkomt op 55 miljoen vierkante meter aan extra groen.

Er zijn echter nog steeds veel tuinen in Nederland die vol liggen met stenen en tegels. IVN merkt op dat dit niet per se onderhoudsvrij is, aangezien stenen ook regelmatig schoongemaakt moeten worden. Desondanks bieden veel gemeentes financiƫle regelingen aan om tuineigenaren te helpen bij het vergroenen van hun tuin.

Al met al lijkt de trend van vergroening in tuinen in Nederland door te zetten, wat niet alleen bijdraagt aan een mooier straatbeeld, maar ook aan een klimaatbestendigere en biodiversere omgeving.

Lees meer nieuws in economie