Stijgende cacaoprijzen zorgen voor zorgen in chocolade-industrie
Gepubliceerd op 01/04/2024 22:00 in Economie
De prijs van cacao blijft stijgen en is zelfs duurder geworden dan koper, wat gevolgen kan hebben voor de productie van chocoladeletters en paaseitjes. De stijgende cacaoprijs wordt veroorzaakt door de slechte oogst in West-Afrika, waar 70 procent van de cacao vandaan komt. Door temperatuurschommelingen en zware regenbuien zijn de boeren niet in staat om voldoende cacao te produceren.
De vraag naar cacao is groter dan het aanbod, waardoor de prijs dit jaar is verdubbeld en deze maand alweer met 50 procent is gestegen. Momenteel ligt de prijs boven de 9000 euro per ton, wat een record is. Andere grondstoffen voor chocolade zoals suiker zijn ook duurder geworden, terwijl melk juist goedkoper is geworden.
Ondanks de stijgende prijzen profiteren meer dan de helft van de cacaoboeren niet van deze ontwikkeling vanwege armoede. In Ghana en Ivoorkust, de twee grootste cacaoproducerende landen, zijn de markten gereguleerd door de overheid en boeren zitten vast aan een vastgesteld tarief. Het is nog onzeker of verhogingen in de toekomst de boeren uit de armoede zullen helpen.
Voor de komende feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst kan de onzekerheid in de chocolade-industrie toenemen. Bedrijven speculeren met cacao door het in te kopen en later weer te verkopen, wat de prijzen verder kan laten stijgen. Chocoladeverkopers vrezen dat consumenten in tijden van economische krapte minder chocolade zullen kopen, wat de verkoop kan beïnvloeden.