Air France-KLM behaalt hoogste winst in jaren

Gepubliceerd op 01/03/2024 08:00 in Economie

Air France-KLM heeft in 2023 de hoogste winst van de afgelopen jaren behaald. Onderaan de streep bleef er 934 miljoen over, tegenover 728 miljoen een jaar eerder.

KLM meldt dat hun omzet nog nooit zo hoog was. De vliegtuigen zitten weer bijna net zo vol als voor de coronapandemie en de prijzen van de tickets zijn hoger. De inkomsten stegen met 14 procent.

Het tekort aan technici en materialen zorgde ervoor dat KLM de afgelopen maanden op het laatste moment verschillende vluchten moest annuleren.

De luchtvaartmaatschappij had het echter moeilijker in de laatste maanden van het jaar. De oorlog in Gaza en situaties in Niger, Mali en Burkina Faso kostten het bedrijf 65 miljoen euro. Na de staatsgreep in Niger vliegt Air France niet meer op die Afrikaanse landen.

Air France-KLM moest aanpassingen maken in het netwerk en stopte met vliegen op Israƫl vanwege de oorlog in de Gazastrook. Vanaf april wordt er weer gevlogen op Tel Aviv, maar via Cyprus zodat het personeel van KLM daar kan wisselen.

Tijdens de coronacrisis moest het concern bij de Franse en Nederlandse staat aankloppen voor hulp, nadat het verlies was opgelopen tot meer dan 10 miljard euro.

Dit jaar verwacht Air France-KLM het niveau van 2019 weer te bereiken. Het resultaat bij het Franse deel van het bedrijf is dit jaar hoger dan bij het Nederlandse.

Lees meer nieuws in economie