Nederlandse Kansspelautoriteit legt recordboete op aan Gammix voor illegaal aanbieden van kansspelen

Gepubliceerd op 01/03/2024 05:00 in Economie

De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een boete van bijna 20 miljoen euro opgelegd aan het gokbedrijf Gammix, wat de hoogste boete ooit is. Gammix, gevestigd op Malta, bood Nederlanders kansspelen aan via websites zonder de juiste vergunning te hebben.

Voorzitter René Jansen van de Ksa benadrukt dat illegale aanbieders vaak tekortschieten in hun zorgplicht naar spelers toe, zoals het ontbreken van duidelijke leeftijdscontrole. De Ksa heeft bij het berekenen van de boete gekeken naar de geschatte inkomsten die het bedrijf uit Nederland heeft gehaald, waarbij verzwarende omstandigheden zoals het aanzetten tot onverantwoord spelen zijn meegenomen.

Gammix exploiteert meerdere gokwebsites waar gebruikers tegen betaling spellen kunnen spelen, zoals poker, roulette en digitale fruitmachines. Eerder had de Ksa in 2022 al gedreigd met een dwangsom van bijna 4,5 miljoen euro, die het bedrijf een jaar later nog niet had verbeterd.

Naast Gammix heeft de Ksa ook hoge boetes opgelegd aan andere Maltese bedrijven, Goldwin LTD en MKC Limited, voor dezelfde overtreding als Gammix.

Met de legalisatie van online gokken in oktober 2021 wilde Nederland de markt reguleren en gokkers beschermen tegen schimmige buitenlandse websites. Momenteel hebben 27 bedrijven een vergunning om online gokken in Nederland aan te bieden. Bedrijven zonder vergunning moeten Nederlandse spelers weren door bijvoorbeeld een ip-blokkade.

De Tweede Kamer heeft recentelijk bij demissionair minister Weerwind aangedrongen op strengere regels, zoals een speellimiet voor alle bedrijven en beter toezicht om gokproblemen te voorkomen, gezien het feit dat ondanks de nieuwe regels nog steeds veel gokkers in de problemen komen.

Lees meer nieuws in economie