Supermarktconcern Jumbo ziet winst fors dalen en kampt met winkeldiefstallen

Gepubliceerd op 01/03/2024 01:00 in Economie

Supermarktconcern Jumbo heeft een moeilijk jaar achter de rug, waarin de winst aanzienlijk is afgenomen. De winst bedroeg afgelopen jaar 22 miljoen euro, wat een daling van meer dan 70 procent betekent in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het bedrijf wijst op verschillende gestegen kosten, zoals hogere loonkosten, huur, energie en investeringen in verduurzaming. Daarnaast heeft Jumbo opnieuw marktaandeel verloren en wil dit tij keren.

De familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo, heeft besloten om geen dividend uit te keren vanwege de uitdagende marktomstandigheden en druk op de resultaten.

Winkeldiefstallen hebben ook een grote impact gehad op Jumbo. Het bedrijf heeft maar liefst 100 miljoen euro verloren door diefstal. Maatregelen zijn genomen en er wordt geƫxperimenteerd met slimme camera's.

Het bestuur van Jumbo heeft een turbulente periode doorgemaakt, met de aanhouding van topman Frits van Eerd in een witwasonderzoek. Na zijn vertrek droeg hij het stokje over aan bestuursvoorzitter Ton van Veen.

Het jaar 2023 stond voor Jumbo in het teken van transitie. Het bedrijf concludeerde dat het minder onderscheidend was dan voorheen na een grondige zelfanalyse.

De omzet van Jumbo bedroeg 11 miljard euro, iets hoger dan het jaar ervoor. Voornamelijk de Nederlandse supermarkten leveren inkomsten op, terwijl de Belgische vestigingen minder bijdragen. Restaurantketen La Place, in handen van Jumbo sinds 2016, boekte een omzet van 134 miljoen euro.

Ondanks de groei van de omzet, zal Jumbo minder nieuwe filialen openen in Belgiƫ. Het bedrijf heroverweegt het strategisch belang van La Place en zet de keten meer op afstand, wat heeft geleid tot een daling van bijna 15 miljoen euro in merkwaarde.

Lees meer nieuws in economie