Nederlandse restaurants nog steeds niet hersteld van coronapandemie, blijkt uit onderzoek ABN Amro
Gepubliceerd op 26/12/2023 04:00 in Economie
Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat veel restaurants in Nederland nog steeds niet hersteld zijn van de coronapandemie. Hoge kosten van voedsel en personeel drukken de winst, en meer dan de helft van de horecaondernemers kampt met een belastingschuld.
Een voorbeeld van een restaurant dat moeite heeft om te herstellen is Bougainville, eigendom van Eric Toren en gevestigd in een hotel in het hart van Amsterdam. Het restaurant opende in 2017 en kreeg al na een jaar een Michelinster. Helaas moest de zaak sluiten vanwege de coronamaatregelen. Ondanks volle tafels drukt de coronaschuld, samen met hoge lasten, nog steeds op de winst van het restaurant.
Ondanks de hoge kosten blijven Nederlanders wel volop uit eten gaan, ook tijdens de kerstperiode. Volgens een analyse van ABN Amro bezuinigen de consumenten niet veel op horeca, zelfs niet met de hogere kosten van levensonderhoud. ABN-econoom Gerarda Westerhuis verklaart dit door te zeggen dat de consument eerder bespaart op spullen en blijft uitgeven aan beleving. De bank verwacht dat mensen volgend jaar zelfs 2 procent meer zullen besteden aan restaurantbezoek dan dit jaar.
Ondanks het feit dat de consumenten goed geld uitgeven in de horeca, betekent dit niet dat er meer winst wordt gemaakt. De inkoopkosten voor voedsel blijven hoog en de personeelskosten zullen komend jaar zelfs fors stijgen. Hoewel het vinden van personeel iets makkelijker is geworden, geeft 58 procent van de horecaondernemers nog steeds aan hier moeite mee te hebben.
Veel horecaondernemers hebben in de coronatijd uitstel van belasting aangevraagd, wat heeft geresulteerd in een opgebouwde belastingschuld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat 55 procent van de horecaondernemers nog steeds met een belastingschuld te maken heeft, terwijl dit voor het hele Nederlandse bedrijfsleven slechts 31 procent is. Daarnaast geeft twee derde van de horecaondernemers aan dat ze niet genoeg eigen geld hebben om op korte termijn aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.
Hoewel de langverwachte faillissementsgolf in de horeca nog steeds uitblijft, verwacht ABN Amro dat dit jaar nog steeds 1490 restaurants hun deuren zullen sluiten, gedwongen of uit eigen beweging. Dit aantal is iets lager dan in 2020, maar aanzienlijk hoger dan in 2021, toen het aantal faillissementen historisch laag lag. Een enquĂȘte van het CBS in november toonde aan dat 11 procent van de horecaondernemers verwacht het bedrijf niet nog een jaar draaiende te kunnen houden.