Milieuorganisaties eisen vernietiging natuurvergunning Schiphol om gebreken
Gepubliceerd op 09/12/2023 15:00 in Economie
Milieuorganisaties Greenpeace, Milieudefensie en Mobilisation for the Environment (MOB) hebben een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd waarin zij eisen dat de natuurvergunning die Schiphol in september heeft ontvangen, wordt vernietigd. Volgens de organisaties is de vergunning onterecht verleend vanwege zowel inhoudelijke als procedurele gebreken.
Voorheen had Schiphol jarenlang geen natuurvergunning nodig, omdat men ervan uitging dat dit niet vereist was. Echter, in 2020 heeft de regering besloten dat de luchthaven wel een dergelijke vergunning moest aanvragen. De in september verstrekte natuurvergunning biedt Schiphol de mogelijkheid om jaarlijks maximaal 500.000 vluchten uit te voeren.
De milieuorganisaties stellen dat bij het verlenen van de vergunning ten onrechte gekeken is naar de situatie in 2008. Volgens hen rechtvaardigt deze situatie niet het aantal vluchten dat nu plaatsvindt. Daarnaast vinden zij dat omwonenden van Schiphol en milieuorganisaties niet voldoende gelegenheid hebben gehad om bezwaar te maken tegen de vergunning.
Naast deze bezwaren uiten Greenpeace, Milieudefensie en MOB ook kritiek op het feit dat Schiphol stikstofrechten van boerderijen heeft gekocht. Volgens de organisaties leveren deze rechten niet genoeg stikstofruimte op om het huidige aantal vliegbewegingen op Schiphol te compenseren.
De drie milieuorganisaties vinden het onacceptabel dat in een periode van klimaatcrisis alle mogelijke juridische trucs worden ingezet om een vliegveld op zo'n groot mogelijke schaal te legaliseren. Schipholwatch en de Vereniging Vlieghinder Nieuwkoop ondersteunen de drie organisaties in hun strijd tegen de natuurvergunning.
MOB voert al geruime tijd rechtszaken tegen de milieuschade die wordt veroorzaakt door het vliegverkeer. De organisatie pleit voor een verbod op alle nachtvluchten op Schiphol en het verminderen van het aantal overstapvluchten, aangezien deze volgens hen niet bijdragen aan de Nederlandse economie.
Met het indienen van het beroepschrift tegen de natuurvergunning willen de milieuorganisaties druk uitoefenen op Schiphol en de rechtbank om de gebreken in de vergunningsprocedure aan te kaarten en te laten herzien. Het is nu afwachten hoe de rechtbank op het beroepschrift zal reageren en welke gevolgen dit zal hebben voor de verdere ontwikkeling van Schiphol.