NZa keurt overname huisartsenpraktijken door Co-Med af

Gepubliceerd op 21/11/2023 00:00 in Economie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen toestemming gegeven voor de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom door huisartsenketen Co-Med. De NZa is van mening dat Co-Med niet kan garanderen dat er voldoende huisartsen actief zullen blijven bij de praktijken.

Volgens de NZa heeft Co-Med onvoldoende duidelijkheid verschaft over hoe de zorg voor de patiënten na 1 januari gewaarborgd zal worden. De huidige huisartsen zijn namelijk van plan om met pensioen te gaan. Het ontbreken van garanties voor voldoende hoeveelheid huisartsen brengt risico's met zich mee voor de continuïteit van de zorg voor patiënten. De afwijzing is mede gebaseerd op eerdere mislukte overnameplannen.

In mei werd een huisartsenpraktijk in Reusel per direct gesloten omdat Co-Med er niet in slaagde een geschikte arts te vinden. Daarnaast ontving de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ook klachten over andere vestigingen van Co-Med in Brabant. Deze klachten betroffen vaak de bereikbaarheid van de praktijken of het feit dat een praktijk een dag gesloten werd bij gebrek aan beschikbaar personeel.

De NZa heeft aangegeven contact op te zullen nemen met de grootste zorgverzekeraar in Bergen op Zoom. Het is de bedoeling dat deze zorgverzekeraar ervoor zorgt dat er voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor de bewoners van de regio. Indien nodig moet de verzekeraar patiënten doorverwijzen naar een andere huisarts, uiteraard in overleg met de praktijkhouders, die ook verantwoordelijkheid dragen in deze kwestie.

Lees meer nieuws in economie