Bedrijfssoap bij OpenAI: Sam Altman stapt over naar Microsoft

Gepubliceerd op 20/11/2023 16:00 in Economie

OpenAI, het bedrijf achter de geavanceerde tekstgenerator ChatGPT, heeft te maken met een bedrijfssoap van ongekende proporties. Na het mislukken van een poging om Sam Altman terug te laten keren als CEO, heeft Altman vandaag aangekondigd over te stappen naar Microsoft. Hij neemt zijn vertrouweling Greg Brockman, tot vrijdag president bij OpenAI, met zich mee.

De schokgolf die vrijdag door de techwereld ging, werd veroorzaakt door het onverwachte ontslag van Altman. Het bestuur van OpenAI oordeelde dat hij "niet consequent openhartig" was in zijn communicatie. Medewerkers, investeerders en de bredere techgemeenschap reageerden geschokt op het nieuws, aangezien OpenAI tot nu toe voorop liep in AI-ontwikkelingen.

Het ongewone aan de situatie is dat OpenAI een non-profitorganisatie is met een commerciƫle tak. Het bestuur heeft in feite de macht, waardoor Altman als oprichter en CEO weinig invloed had. Dit is een opvallend verschil met bedrijven als Meta, waar de oprichter een meerderheidsstem heeft in het bestuur.

Ondanks 48 uur onderhandelen zag het bestuur van OpenAI niets in een terugkeer van Altman. De definitieve beslissing leidt tot verdere chaos binnen het bedrijf, waar Altman geliefd was onder medewerkers. Tientallen medewerkers hebben inmiddels aangekondigd te vertrekken, waarbij velen wellicht bij Microsoft aan de slag zullen gaan. Altman wordt daar het hoofd van een nieuw AI-onderzoekslab.

Het is nog onduidelijk of Altman's plannen buiten OpenAI een rol hebben gespeeld in zijn ontslag. Er lijkt echter sprake te zijn geweest van een interne richtingenstrijd. Een andere oprichter en bestuurslid van OpenAI, Ilya Sutskever, uitte bezorgdheid over de potentieel gevaarlijke technologie die het bedrijf ontwikkelde en de vermeende gebrekkige aandacht van Altman hieraan.

De toekomst van OpenAI is onzeker. Het bedrijf verkeert duidelijk in een crisis en kan te maken krijgen met problemen op het gebied van het aantrekken van AI-talent, het ophalen van geld en het sluiten van belangrijke partnerschappen. Het bestuur heeft laten zien onberekenbaar te zijn, wat het succes van OpenAI kan belemmeren.

Op korte termijn zullen gebruikers van ChatGPT echter weinig merken van de interne problemen. Het is echter belangrijk om te zien hoe het bedrijf zich op de lange termijn zal herstellen en evolueren in een competitieve markt waarin succes sterk afhankelijk is van stabiel leiderschap en strategische samenwerkingen.

Lees meer nieuws in economie