Staking bij Amerikaanse autoconcerns breidt zich uit, President Biden betuigt steun
Gepubliceerd op 23/09/2023 13:00 in Economie
Staking breidt zich uit
De staking bij de drie grootste Amerikaanse autoconcerns neemt in omvang toe. In 38 fabrieken, verspreid over twintig staten, hebben werknemers vrijdag het werk neergelegd. President Biden heeft openlijk zijn steun aan de stakers betuigd en zal dinsdag een bezoek brengen aan Michigan, een staat met een grote auto-industrie.
De staking begon vorige week toen 13.000 werknemers uit onvrede over het salaris en de arbeidsomstandigheden het werk neerlegden. Het aantal stakers is inmiddels gestegen naar bijna 19.000.
Vakbond UAW organiseert de staking en vertegenwoordigt bijna 150.000 werknemers in de auto-industrie. Momenteel neemt 13 procent van hen deel aan de staking. De stakers zijn werkzaam bij de 'Big Three': Ford, General Motors (GM) en Stellantis (het moederbedrijf van Chrysler).
Eisen van de vakbond
De vakbond eist een loonsverhoging van ten minste 36 procent over een periode van vier jaar. Daarnaast willen ze automatische prijscompensatie en een vierdaagse werkweek.
Steun van Biden
Biden heeft direct aan het begin van de staking gewezen op de recordwinsten die de bedrijven hebben behaald. Afgevaardigden van het Witte Huis zijn naar de fabrieken gestuurd om in gesprek te gaan met de werknemers. Vakbond UAW heeft Biden uitgenodigd om langs te komen en hij heeft deze uitnodiging geaccepteerd. Hiermee wil hij zijn solidariteit met de stakers tonen. Volgens persbureau AP heeft geen enkele Amerikaanse president dit in de afgelopen honderd jaar gedaan.
Elektrische auto's
De gesprekken tussen de vakbond en de autobedrijven hebben deze week geen doorbraak opgeleverd. Vakbondsleider Shawn Fain erkent dat Ford serieus is in het bereiken van een akkoord, maar bij GM en Stellantis is dat een ander verhaal. Hij voegt eraan toe dat ze bij Ford nog niet klaar zijn.
De bedrijven stellen dat ze niet kunnen voldoen aan de eisen omdat ze de komende jaren veel moeten investeren in de overgang naar elektrische auto's. Ze hebben alle drie wel een salarisverhoging van ongeveer 20 procent aangeboden, maar zonder de aangepaste arbeidsvoorwaarden waar de werknemers om vragen. Fain zegt: "Zoals we al weken zeggen, gaan we niet eeuwig wachten op eerlijke contracten bij The Big Three."
Economische en politieke gevolgen
De stakingen hebben nu al economische en politieke gevolgen. Zo heeft Ford 600 mensen ontslagen vanwege de staking. Volgens het bedrijf was dit noodzakelijk omdat er geen materiaal was en daardoor ook niet genoeg werk.
President Biden's bezoek aan Michigan geeft een duidelijk signaal van steun aan de stakers. De onderhandelingen tussen de vakbond en de autobedrijven zijn nog steeds gaande, maar er is nog geen doorbraak bereikt. Het is afwachten hoe de situatie zal evolueren en welke gevolgen de stakingen zullen hebben voor de auto-industrie en de werknemers.