Deskundigen dringen aan op stilleggen Chemours-fabriek in Dordrecht vanwege zorgen over pfas-uitstoot

Gepubliceerd op 18/09/2023 21:00 in Economie

Deskundigen hebben de provincie Zuid-Holland geadviseerd om de Chemours-fabriek in Dordrecht stil te leggen totdat duidelijk is dat er geen pfas meer wordt uitgestoten. De Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL), die vrijblijvend advies geeft aan de provincie, dringt aan op deze maatregel om tegemoet te komen aan de grote zorgen van omwonenden.

In een brief aan het provinciebestuur stellen de experts dat de uitstoot van pfas zo snel mogelijk naar nul moet worden teruggebracht. Uit voorzorg zou de provincie de productie bij Chemours moeten stilleggen totdat dit doel is bereikt, volgens de PAL. Aankomende week zullen Provinciale Staten vergaderen over de kwestie rondom Chemours.

Al jaren is er veel discussie over de fabriek in Dordrecht. Omwonenden maken zich zorgen over de schadelijke stoffen die de fabriek uitstoot en loost in het water. De discussie werd afgelopen zomer verder aangewakkerd nadat onderzoek van Zembla aantoonde dat Chemours al tientallen jaren op de hoogte was van de gezondheidsrisico's van pfas.

Pfas is de verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. Deze stoffen zijn nauwelijks afbreekbaar. Langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden pfas kan schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.

Chemours heeft eerder verklaard dat het bedrijf de uitstoot van pfas al aanzienlijk heeft verminderd en altijd informatie heeft verstrekt aan overheidsinstanties over de geproduceerde stoffen.

Lees meer nieuws in economie