Jumbo stopt met fysieke koopzegels, online sparen wordt de nieuwe norm

Gepubliceerd op 23/04/2023 13:04 in Economie

Supermarktketen Jumbo stopt vandaag met het uitgeven van fysieke koopzegels in de winkel en geeft klanten de voorkeur om online te blijven sparen. Het besluit volgt op supermarkten zoals Albert Heijn, Vomar en Dekamarkt, die al langer geen fysieke zegels meer aanbieden in de winkel. Naast online sparen is het duurzamer en gemakkelijker voor supermarkten omdat er minder valse zegels worden ingeleverd. Consumenten kunnen tot eind april 2028 hun fysieke zegels nog verzilveren.

Coop geeft nog steeds fysieke koopzegels uit, terwijl klanten bij Plus een keuze hebben tussen fysiek of online sparen. Aldi, Lidl en Dirk hebben nooit gebruikt gemaakt van koopzegels. Ondanks dat fysieke koopzegels langzaam uit de supermarkten verdwijnen, zijn ze nog steeds populair digitaal. Bij Albert Heijn heeft een derde van de klanten koopzegels in hun app.

Hoogleraar eMarketing op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Cor Molenaar, denkt dat de overgang naar digitale koopzegels voor ouderen lastig kan zijn, maar dit is geen groot probleem. In deze tijden van hoge inflatie, kiezen klanten vooral voor een supermarkt met lagere prijzen dan voor een supermarkt met koopzegels zoals Albert Heijn. Echter kan een spaarprogramma wel weer een rol spelen als twee supermarkten op dezelfde locatie zijn en beide goedkoop zijn.

Een voordeel van koopzegels is dat ze relatief veel geld opleveren. Bij Albert Heijn krijg je zes procent rente op een volle digitale spaarkaart. Bij Plus is het zelfs vijftig procent: bij elke euro aan boodschappen kan je voor twee cent een 'PLUSpunt' kopen en na het inleveren van een volle spaarkaart - die vier euro kost - ontvang je zes euro. In vergelijking met huidige spaarrentes, is het verdienen van geld met koopzegels relatief lucratief. ING biedt bijvoorbeeld nog geen procent spaarrente.

Jasmijn Ansinger (21) spaart digitaal en vindt het gemakkelijk. Ze heeft bijna twee volle boekjes bij Albert Heijn en heeft nooit fysieke koopzegels gespaard. Voor ouderen kan de overstap naar digitale koopzegels lastig zijn vanwege app-problemen en weerstand, maar het is niet onoverkomelijk. Retaildeskundige Cor Molenaar noemt koopzegels "vergane glorie" en denkt dat klanten vooral kiezen voor lagere prijzen dan voor koopzegels.

Lees meer nieuws in economie