Extreme weersomstandigheden leiden tot stijging van voedselprijzen

Gepubliceerd op 21/07/2025 16:00 in Economie

Uit Europees onderzoek is gebleken dat extreme weersomstandigheden in verschillende regio's hebben geleid tot een enorme stijging van voedselprijzen. Onderzoekers analyseerden data tussen 2022 en 2024 en ontdekten dat de wereldmarktprijs voor cacao na extreme hitte in Ghana en Ivoorkust met 280 procent steeg. Deze landen zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de wereldwijde cacaoproductie.

In Japan steeg de prijs van rijst met 48 procent na een hittegolf, terwijl Zuid-Korea te maken kreeg met een stijging van 70 procent in de koolprijzen door dezelfde hitte.

Ook in Europese landen waren de gevolgen van extreme weersomstandigheden merkbaar. Zo was de prijs voor olijfolie in de Europese Unie vorig jaar januari 50 procent hoger vanwege aanhoudende droogte in Spanje en Italiƫ in de jaren 2022 en 2023.

In het Verenigd Koninkrijk betaalden consumenten in de eerste twee maanden van 2024 22 procent meer voor aardappelen vanwege een natte winter.

De onderzoekers waarschuwen dat als de opwarming van de aarde niet wordt aangepakt, dergelijke prijsstijgingen door extreme weersomstandigheden vaker zullen voorkomen. Dit kan leiden tot een moeilijkere toegang tot vers voedsel voor mensen met een laag inkomen, wat weer gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

Bovendien kunnen deze klimaatgedreven prijsstijgingen leiden tot politieke en sociale onrust in de samenleving. Zo noemen de onderzoekers de Arabische Lente als voorbeeld, waar gestegen voedselprijzen een rol speelden in de aanleiding tot de onrust.

Lees meer nieuws in economie