Nibud pleit voor een betaaldag van vaste lasten: meer grip op je geld

Gepubliceerd op 17/07/2025 09:00 in Economie

Het financiële voorlichtingsbureau Nibud heeft een nieuw plan voorgesteld om alle vaste lasten op dezelfde dag te laten afschrijven. Dit idee wordt over het algemeen positief ontvangen door verschillende organisaties die door de NOS zijn benaderd. Echter, het voorstel om huur, telefoonrekening en zorgverzekering op één dag te betalen wordt als niet direct uitvoerbaar beschouwd.

Op dit moment bepalen verzekeraars zelf wanneer zij de premies afschrijven, waarbij de betaaldatum varieert per verzekeraar. Een vaste betaaldag zou volgens een woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ bijdragen aan meer inzicht in de financiële situatie, maar dit idee brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee wat betreft afstemming tussen verschillende betrokken partijen.

Om een vaste betaaldag te kunnen realiseren, moeten onder andere de momenten waarop mensen hun salaris, uitkering of toeslagen ontvangen op elkaar worden afgestemd. Pas dan kan bijvoorbeeld Aedes, de vereniging van woningcorporaties, concreet stappen zetten om de huur op dezelfde dag af te schrijven. De branche van telecombedrijven, NLConnect, heeft nog geen reactie gegeven op het nieuwe voorstel.

Asmae Jazouli, werkzaam in de schuldhulpverlening, ondersteunt het idee van een vaste betaaldag omdat het structuur en duidelijkheid biedt aan mensen met betalingsverplichtingen. Ze benadrukt dat dit initiatief kan helpen om betalingsachterstanden te voorkomen en het financiële overzicht te verbeteren.

Jazouli wijst ook op het feit dat mensen moeite hebben om rond te komen met weinig geld, vooral in de periode tussen het ontvangen van toeslagen. Vaak worden deze gelden gebruikt voor boodschappen in plaats van voor de zorgverzekering, waarbij de gevolgen van het niet tijdig betalen minder direct voelbaar zijn.

Al met al wordt het plan van het Nibud voor een vaste betaaldag van vaste lasten gezien als een positieve stap richting meer financiële stabiliteit en grip op het geld van huishoudens.

Lees meer nieuws in economie