Investeringen in klimaatverandering bijna verdubbeld volgens CBS

Gepubliceerd op 12/07/2025 07:00 in Economie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat Nederlandse huishoudens en bedrijven bijna twee keer zoveel hebben geïnvesteerd in het tegengaan van klimaatverandering in de afgelopen jaren. Volgens nieuwe Europese richtlijnen heeft Nederland in 2023 bijna 41 miljard euro geïnvesteerd, terwijl dit in 2019 nog 23 miljard euro was. De groei is met name te danken aan hogere investeringen in elektrische auto's, het elektriciteitsnetwerk, zonnepanelen en warmtepompen.

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS licht toe dat met name de investeringen in mobiliteit bijna verdubbeld zijn, van 8,9 miljard euro in 2019 naar 18,0 miljard euro in 2023. Vooral de uitgaven aan volledig elektrische en hybride personenauto's zijn gestegen, met een totale investering van 12,2 miljard euro in 2023.

Daarnaast is er in 2023 ruim 10 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie, een stijging van 77 procent ten opzichte van 2019. Dit betreft voornamelijk investeringen in zonnepanelen, windparken en warmtepompen.

Het CBS constateert dat huishoudens ongeveer een derde van de totale klimaatgerelateerde investeringen voor hun rekening namen, met name in elektrische auto's, zonnepanelen, warmtepompen en isolatie van huizen. Bedrijven investeerden bijna twee derde van het totale bedrag, voornamelijk in elektrische voertuigen, het stroomnet, windenergie en zonnepanelen.

Hoewel de cijfers van het CBS tot en met 2023 lopen en de gegevens over de kabinetsperiode-Schoof nog niet beschikbaar zijn, gelooft Van Mulligen niet dat het afzwakken van klimaatbeleid zal leiden tot een ander beeld. Hij benadrukt dat de elektrificatie niet meer gestopt kan worden, gezien de snelle groei van zonne- en windenergie en de voortgang van technologieën.

Het bedrijfsleven, de klimaatbeweging en boeren zijn het erover eens dat het Nederlandse klimaatbeleid zwabbert, maar dat de trend niet zal worden gekeerd door overheidsbeleid. Het CBS wijst erop dat de rol van de overheid als investeerder beperkt is, omdat zij alleen binnen de transportinfrastructuur eigenaar en investeerder is.

Van Mulligen benadrukt wel de rol van de overheid bij subsidieregelingen en prikkels. Zo zal het wegvallen van de salderingsregeling en de bpm-vrijstelling voor elektrische auto's invloed hebben op de investeringsdata van 2024 en 2025. Toch gelooft hij dat zodra een regeling wegvalt, dit niet automatisch een reden is om niet te investeren in klimaatgerelateerde zaken.

Lees meer nieuws in economie