Tweede Kamer stemt in met nieuwe warmtewet voor ontwikkeling van warmtenetten
Gepubliceerd op 03/07/2025 17:00 in Economie
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe warmtewet die de ontwikkeling van warmtenetten en stadsverwarming moet stimuleren. Deze wet vereist dat zowel nieuwe als bestaande warmtebedrijven voor meer dan 50 procent in handen komen van de overheid, met als doel het vertrouwen van toekomstige gebruikers te winnen.
Gebruikers van stadsverwarming betalen momenteel vaak hoge tarieven en zijn gebonden aan één leverancier. Het meerderheidsaandeel van de overheid moet voorkomen dat monopolieposities leiden tot te hoge prijzen voor huishoudens. Minister Hermans noemt de instemming van de Tweede Kamer een grote stap richting de toekomst van warmtenetten.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal bepalen welke prijzen redelijk zijn voor de levering van warmte, om zo conflicten tussen energiebedrijven, gemeenten en woningcorporaties te voorkomen.
Grote warmtenetprojecten van private warmtebedrijven in steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn tijdelijk stopgezet vanwege hoge aanlegkosten en onzekerheid over de toekomst. Minister Hermans verwacht dat het oorspronkelijke doel om 1 miljoen woningen aan te sluiten op warmtenetten in 2030 niet gehaald zal worden, maar mikt nu op 700.000 aardgasvrije woningen.
De overheid ziet warmtenetten als essentieel voor de energietransitie, om zo de druk op het elektriciteitsnet te verminderen en minder afhankelijk te worden van buitenlandse energie. EBN zal gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling van warmtenetten, waarbij publiek eigendom en vertrouwen centraal staan.
Er is echter wel zorg over het verdwijnen van kennis en ervaring van commerciële energiebedrijven met de nieuwe wet. Daarom is een overgangsperiode van tien jaar afgesproken, waarin warmtebedrijven geleidelijk in handen van de overheid zullen overgaan.
Het succes van de nieuwe warmtewet zal afhangen van het herstel van vertrouwen bij woningcorporaties en particuliere huiseigenaren in de warmtebedrijven.