Goede afspraken nodig voor drukke Noordzee met windmolens, CO2-opslag en scheepvaart
Gepubliceerd op 26/06/2025 18:00 in Economie
Het wordt steeds drukker op de Noordzee met windmolens, CO2-opslag, gaswinning en scheepvaart. Dit zorgt voor uitdagingen in het vinden van een balans tussen al deze activiteiten en het behouden van ruimte voor natuur, visserij en defensie-oefenterreinen. TNO heeft hier onderzoek naar gedaan en pleit voor betere afspraken.
De Noordzee verandert snel in een groot industrieel energiepark. Vanaf het strand lijkt het nog mee te vallen, maar van dichtbij zie je grote windmolenparken, containerschepen op weg naar Hamburg en gasplatforms. De zeebodem ligt bezaaid met kabels en leidingen om de opgewekte energie aan land te brengen.
Het North Sea Energy consortium heeft TNO gevraagd om de situatie op de Noordzee te onderzoeken. Uit het rapport blijkt dat er meer samenhangende aanpak nodig is. Verschillende sectoren, zoals windparkbouwers, olie- en gasbedrijven, vissers, koopvaardijschepen en defensie, zitten elkaar in de weg.
Er zijn al afspraken, maar deze worden niet altijd nageleefd. Zo mogen vissers en koopvaardijschepen niet te dichtbij windparken komen om ongelukken te voorkomen. Ook mogen windparken niet te dicht bij gasplatforms worden gebouwd en moet er rekening worden gehouden met de oefenterreinen van defensie.
Daarnaast is de Noordzee ook een groot natuurgebied met Natura 2000-gebieden. Het effect van windparken op de natuur is nog onbekend, maar wetenschappers zijn bezorgd. Windparken nemen veel ruimte in beslag en remmen de wind af, wat gevolgen kan hebben voor het ecosysteem.
Naast windmolens komen er ook activiteiten voor CO2-opslag op de Noordzee. Dit vraagt om een nog betere afstemming van alle activiteiten. TNO benadrukt de noodzaak van een integrale langetermijnaanpak waarbij energie, ecologie en economie samen worden besproken.
TNO roept op tot betere afspraken en coƶrdinatie tussen alle betrokken partijen. De verantwoordelijkheid voor de activiteiten op de Noordzee is verspreid over verschillende ministeries in Nederland. TNO suggereert om het voorbeeld van Belgiƫ te volgen, waar de Noordzee een eigen minister heeft.