Aantal vegetarische en vegan restaurants neemt af door toename vegetarische opties in reguliere restaurants

Gepubliceerd op 01/06/2025 02:01 in Economie

Uit recente data van de Kamer van Koophandel en vegetarisch platform Happy Cow blijkt dat het aantal puur vegetarische of veganistische restaurants na een flinke stijging de afgelopen jaren weer licht afneemt. Een belangrijke reden hiervoor is dat reguliere restaurants steeds meer en betere vegetarische opties aanbieden dan voorheen.

Deskundigen en restauranthouders zien ook andere oorzaken voor deze trend. Zo geeft mede-eigenaar van restaurantketen Vegitalian, Joep van den Bersselaar, aan dat vegetarisch eten nog steeds als beladen wordt ervaren. Daarom heeft het oorspronkelijk volledig vegetarische restaurant na vijf jaar vlees en vis toegevoegd aan de menukaart in de vestiging in Rotterdam. Van den Bersselaar legt uit dat het uitsluitend serveren van vegetarische gerechten niet meer werkte vanwege de noodzaak van een brede doelgroep om alle kosten te kunnen dekken.

De trend van meer reguliere restaurants die vegetarische opties aanbieden wordt bevestigd door sectormanager horeca van de Rabobank, Jos Klerx. Consumptiesocioloog Hans Dagevos voegt hieraan toe dat koks en restauranthouders mogelijk te exclusief worden als ze zich te sterk profileren op vegetarische en veganistische gerechten.

Hoewel het aantal vegetarische en vegan restaurants iets afneemt, betekent dit niet dat er minder vegetarisch wordt gegeten. Er is juist een breed aanbod van vegetarische gerechten in reguliere restaurants ontstaan. Mede-oprichter van ProVeg, Pablo Moleman, verklaart dat de afname van vegetarische restaurants juist te wijten is aan het feit dat vegetarisch eten steeds normaler wordt in de horeca.

Vegitalian hoopt met de toevoeging van vlees en vis aan het menu nog steeds gasten te stimuleren om voor een vegetarische optie te kiezen. Dagevos benadrukt dat gasten subtiel gestuurd kunnen worden naar een vegetarische keuze, bijvoorbeeld door vegetarische gerechten een prominente plek op de menukaart te geven.

Kortom, de afname van puur vegetarische en veganistische restaurants is een gevolg van de toenemende acceptatie van vegetarische gerechten in reguliere horecagelegenheden, waarbij het aanbod tussen plantaardige en dierlijke producten op de kaart verschuift.

Lees meer nieuws in economie