EU zet stap naar onafhankelijkheid van Russische energie

Gepubliceerd op 07/05/2025 22:00 in Economie

Europa neemt maatregelen om volledig onafhankelijk te worden van Russische energiebronnen zoals gas en olie. De import van kolen uit Rusland is al gestopt, terwijl de import van olie bijna volledig is afgebouwd. Echter, voor gas ligt de situatie nog anders. Russisch gas komt nog steeds Europa binnen via pijpleidingen naar landen als Hongarije en Slowakije.

Het aandeel Russisch gas in de EU is echter wel gedaald van 45 procent in 2021 naar 13 procent nu. In Nederland is dit zelfs gezakt van 24 procent naar slechts 5 procent. Hierdoor verliest Rusland volgens gasexpert Rene Peters van TNO aanzienlijk aan macht.

Het streven is om in 2027 volledig te stoppen met de import van Russisch gas. Deze deadline lijkt volgens energiedeskundige Martien Visser logisch, gezien de tijd die nodig is voor een dergelijke grote omschakeling. Europa heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in vloeibaar gas (lng) om de afhankelijkheid van Rusland geleidelijk af te bouwen en prijsstijgingen te voorkomen.

Voor consumenten zal er voorlopig weinig veranderen, al kan de gasprijs iets omhoog gaan door verminderde concurrentie. Daarnaast zal de herkomst en transportwijze van gas veranderen. Vloeibaar gas uit de Verenigde Staten heeft een grotere impact op het broeikaseffect dan bijvoorbeeld gas uit Groningen, vanwege de productiemethode en transportwijze.

Het alternatief voor Russische energie kan gevonden worden in de VS, Noorwegen en het Noordzeegebied. Echter, de afhankelijkheid van andere autoritaire regimes en conflictgebieden zoals het Midden-Oosten en Afrika blijft een zorg. Groene energie wordt gezien als de beste langetermijnoplossing om volledig onafhankelijk te worden van Russische energiebronnen.

Lees meer nieuws in economie