Zzp'ers in de zorg worstelen met keuze tussen loondienst en zelfstandigheid
Gepubliceerd op 04/05/2025 01:00 in Economie
Werkgevers in de zorg proberen al maanden met man en macht zzp'ers over te halen in loondienst te komen vanwege striktere handhaving van de regels door de Belastingdienst. Toch zijn er veel zzp'ers die er niet aan denken om in loondienst te gaan. Maar hoe pakt deze keuze tot nu toe in de praktijk uit voor zzp'ers in de zorg?
Imke Wijkmans, 35 jaar en zzp'er sinds 2022, stond aanvankelijk niet te springen om in loondienst te gaan. Ze genoot van de vrijheid en onafhankelijkheid die bij het zzp-schap kwam kijken. Echter, na een periode met weinig opdrachten en veel reistijd, heeft ze toch besloten om in dienst te treden. Nu werkt ze op een revalidatieafdeling en vindt ze afwisseling in de constante doorstroom van patiƫnten.
Ook Shirley Koningstein, 52 jaar en zzp'er sinds 2010, heeft een wisselende ervaring gehad. Na een periode met weinig werk, is ze nu weer actief bij een ouderenzorginstelling als zzp'er. Ze maakt zich wel zorgen over de toekomst na de zomer, maar is voor nu tevreden met de huidige situatie.
Mahin Talei, 56 jaar en zzp'er sinds 2021, heeft de afgelopen maanden een echte kick van het ondernemerschap ervaren. Door actiever te zijn op LinkedIn en bereid te zijn verder te reizen voor opdrachten, heeft ze haar situatie weten te verbeteren. Ze is nu vooral actief bij particuliere opdrachtgevers in de palliatieve thuiszorg en ervaart veel voldoening in de afwisseling die het zzp-schap met zich meebrengt.
De keuze tussen loondienst en zelfstandigheid blijft een lastige afweging voor veel zzp'ers in de zorg. Hoewel sommigen uiteindelijk toch de stap naar loondienst zetten, zijn er ook zzp'ers die vasthouden aan hun zelfstandigheid en de voordelen daarvan benadrukken. Het is een continue afweging tussen zekerheid en vrijheid, die voor elke zzp'er anders uitpakt.