Verlengd betaald ouderschapsverlof kan personeelstekort kinderopvang verminderen

Gepubliceerd op 29/04/2025 22:00 in Economie

In Nederland zijn opvangorganisaties duur en hebben zij te maken met een personeelstekort. Twee economen stellen voor om nieuwe ouders langer betaald verlof te geven, zodat zij langer thuis kunnen blijven bij hun baby. Hierdoor wordt de vraag naar kinderopvang verlaagd en kan het personeelstekort worden verminderd.

Volgens de economen zal met een half jaar ouderschapsverlof de vraag naar kinderopvang aanzienlijk verminderen, waardoor er meer personeel beschikbaar komt voor oudere kinderen. Als het verlof wordt verlengd naar een jaar, zal het personeelstekort zelfs volledig verdwijnen. Hierdoor zullen er ongeveer 11.000 opvangmedewerkers vrijkomen en kan het huidige tekort van ongeveer 7000 mensen worden opgelost.

Hoogleraar Plantenga benadrukt dat verlof en opvang goed op elkaar moeten worden afgestemd, omdat dit belangrijk is voor het welzijn van het kind. Momenteel is er in Nederland geen traditie van betaald ouderschapsverlof en is het lastig om dit te combineren met kinderopvang.

Omdat opvang goed is voor de ontwikkeling van kinderen, zijn economen van mening dat de Nederlandse overheid meer moet investeren in betaalbare kinderopvang. Onderzoek toont aan dat kinderen die naar de opvang zijn geweest beter presteren op verschillende gebieden en minder risico lopen om later in armoede of criminaliteit terecht te komen.

Na de zomer zal het kabinet met een nieuw plan komen voor alle verlofregelingen. Hopelijk zal hierin ook aandacht zijn voor het verlengen van betaald ouderschapsverlof, zodat zowel ouders als kinderen hiervan kunnen profiteren.

Lees meer nieuws in economie