Begrotingstekort loopt op naar 2,3 procent door voorjaarsnota
Gepubliceerd op 29/04/2025 12:00 in Economie
Het begrotingstekort van Nederland zal dit jaar naar verwachting oplopen naar 2,3 procent, zo heeft het Centraal Planbureau berekend. Eerder werd nog uitgegaan van een tekort van 1,8 procent.
De toename van het tekort is deels te wijten aan afspraken die zijn gemaakt in de voorjaarsnota. Er zal meer geld worden besteed aan steun voor Oekraïne, gemeenten, asiel en stimulering van duurzame energie.
Het ministerie van Financiën presenteerde cijfers rond de voorjaarsnota waarin werd verwacht dat het tekort juist iets lager zou uitvallen door het akkoord. Dit komt voornamelijk doordat een deel van de uitgaven wordt gedekt met geld dat nog niet is uitgegeven, de zogenoemde onderuitputting. Het CPB had dit geld al deels meegenomen in de berekeningen, terwijl het ministerie dat niet had gedaan.
Naast het voorjaarsakkoord zou het tekort sowieso hoger zijn uitgevallen door de hogere uitgaven van de overheid vorig jaar.
Het begrotingstekort zal de komende jaren ook hoger zijn dan verwacht. In 2026 wordt een tekort van 2,8 procent verwacht, waarna het langzaam iets zal afnemen. Hierdoor zal de staatsschuld in de komende jaren toenemen, van 43,4 procent van het bruto binnenlands product in 2024 naar 50,2 procent in 2029.