Half miljard uit klimaatfonds voor energiebelastingverlaging, deskundigen kritisch
Gepubliceerd op 27/04/2025 16:00 in Economie
Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft aangekondigd een deel van het klimaatfonds te gebruiken om de energiebelasting te verlagen. Deskundigen zijn kritisch over deze maatregel en wijzen op eerdere gevallen van het gebruik van klimaatgeld voor andere doeleinden.
Hoogleraar in belastingen en subsidies, Herman Vollebergh, uit zijn verbazing over het plan om de belasting op aardgas te verlagen. Hij benadrukt dat dit het stoken van aardgas juist kan stimuleren, wat indruist tegen het doel van het klimaatfonds.
Het kabinet heeft juridisch gezien de mogelijkheid om deze beslissing te nemen, aangezien het klimaatfonds een reservering van geld is waar later over besloten kan worden. Het fonds bevatte vorig jaar nog 26 miljard euro, waarvan een groot deel is gereserveerd voor de ontwikkeling van kerncentrales. Nu is echter een half miljard euro beloofd voor de verlaging van de gasbelasting voor huishoudens.
Een ander voorbeeld van het gebruik van klimaatgeld voor andere doeleinden is de indirecte kostencompensatie (IKC) voor bedrijven die veel stroom verbruiken. Deze subsidie, bedoeld voor groene projecten, bleek vorig jaar te zijn gebruikt voor deze compensatie.
Experts reageren verontwaardigd op deze praktijken, zoals Rens van Tilburg van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit. Hij benadrukt dat het klimaatgeld bestemd is voor het verminderen van CO2-uitstoot om klimaatdoelen te behalen, en niet voor het compenseren van hogere kosten voor bedrijven.
De discussie over het gebruik van klimaatgeld voor controversiƫle projecten zoals CO2-opslag en kernenergie blijft voortduren. Ook Europese voorbeelden, zoals subsidies voor elektrische auto's uit het Europese Sociaal Klimaatfonds, roepen vragen op over de juiste bestemming van klimaatgeld.