Raad van State positief over nieuwe aanpak bezwaarprocedures woningbouw
Gepubliceerd op 26/04/2025 21:00 in Economie
De Raad van State heeft positief gereageerd op de resultaten van een nieuwe werkwijze om bezwaren tegen woningbouwplannen met voorrang te behandelen. Deze aanpak is ingevoerd vanwege de grote woningnood in Nederland. Uit recente cijfers blijkt dat hierdoor sneller duidelijkheid is gekomen over de bouw van tienduizenden woningen.
In Nederland worden veel minder woningen gebouwd dan de overheid zou willen, mede doordat omwonenden en andere partijen vaak bezwaar maken tegen nieuwe woningbouwprojecten. Hierdoor wordt het verkrijgen van de definitieve vergunning en het starten van de bouw vertraagd.
Als bezwaarmakers blijven procederen, belanden deze zaken uiteindelijk bij de Raad van State. Afgelopen zomer besloot de raad om prioriteit te geven aan zaken die betrekking hebben op woningbouwprojecten. Hierdoor zijn er al in 140 zaken sneller uitspraken gedaan, waarbij bijna 36.000 woningen betrokken waren.
In veel gevallen kregen de bezwaarmakers geen gelijk en konden de bouwplannen doorgang vinden. Het exacte aantal woningen dat groen licht heeft gekregen is lastig te bepalen, omdat sommige plannen nog aangepast moeten worden.
De bouwwereld klaagt al langere tijd over de vertragingen die bezwaarprocedures met zich meebrengen, vaak aangeduid als nimby-zaken (not in my backyard, oftewel 'niet in mijn achtertuin'). Bouwbedrijf Heijmans is verheugd met de prioriteit die de Raad van State heeft gegeven aan woningbouwzaken.
Volgens de Raad van State heeft de voorrang daadwerkelijk geleid tot aanzienlijk snellere procedures. Met prioriteit duurt het gemiddeld zeven tot acht maanden van aanmelding tot uitspraak, terwijl dit zonder prioriteit ruim veertien maanden was.
De Raad van State heeft als doel om de bouw van 65.000 woningen mogelijk te maken door minstens een jaar lang prioriteit te geven aan bouwzaken. De raad meldt dat ze op schema liggen om dit doel te behalen. Ter vergelijking: het kabinet streeft ernaar om jaarlijks 100.000 woningen bij te bouwen, maar vorig jaar werden er slechts 70.000 gerealiseerd.