Economische onzekerheid en handelsoorlogen domineren de voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank

Gepubliceerd op 25/04/2025 03:00 in Economie

De voorjaarsvergaderingen van het IMF en de Wereldbank in Washington zijn dit jaar getekend door grote economische onzekerheid en toenemende handelsoorlogen. De laagste dollarkoers in drie jaar tijd en openlijke aanvallen van president Trump op de Amerikaanse centrale bank zorgen voor gespannen sferen.

Het IMF heeft somber voorspeld dat de groei van de wereldeconomie zal vertragen door de importheffingen die president Trump heeft aangekondigd. Om de economie in Europa te beschermen, heeft de Europese Centrale Bank een renteverlaging aangekondigd, wat kan leiden tot inflatie en duurdere geïmporteerde producten.

President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, benadrukt het belang van het beperken van de impact op de inflatie om te voorkomen dat de boodschappen voor Nederlanders steeds duurder worden. In Washington spreekt Knot over de mogelijke inflatieschok en de noodzaak om deze te voorkomen.

President Trump oefent druk uit op de Federal Reserve om de rente te verlagen, maar voorzitter Jerome Powell weigert daarop in te gaan. Trump heeft zelfs gespeeld met het idee om Powell te ontslaan, verwijzend naar hem als een 'ongelooflijke loser'. Hoewel Trump later aangaf Powell niet te zullen ontslaan, blijft het vertrouwen wankel en de onzekerheid groot.

Knot benadrukt het belang van onafhankelijkheid van centrale banken en de geloofwaardigheid van centrale bankiers voor burgers. Hij erkent dat de huidige situatie onwenselijk is, maar ziet ook lichtpuntjes in het momentum voor Europese samenwerking.

Voor Klaas Knot is dit zijn laatste grote klus als president van DNB, aangezien hij deze zomer afscheid neemt na veertien jaar. Hij ziet de turbulente tijd als een kans voor Europese samenwerking en blijft zich tot het einde van zijn termijn volledig inzetten.

Lees meer nieuws in economie