Effect van extra geld voor leraren op achterstandsscholen beperkt, blijkt uit onderzoek

Gepubliceerd op 24/04/2025 05:00 in Economie

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de arbeidsmarkttoelage die tussen 2021 en 2023 werd uitgekeerd aan leraren op achterstandsscholen, nauwelijks heeft geleid tot een toename van het aantal leraren of gewerkte uren. De regeling, bedoeld voor basisscholen en middelbare scholen met een hoge achterstandsscore, had als doel om leraren te motiveren om extra uren te werken of bewust voor deze scholen te kiezen en daar te blijven.

CPB-onderzoeker Paul Verstraten merkt op dat het effect van de toelage beperkt is gebleven. Hij wijst op de timing van de aankondiging, die volgens hem te laat kwam voor veel leraren die al voor de zomervakantie hun baankeuze hadden gemaakt.

Gemiddeld resulteerde de regeling in een salarisverhoging van 6,7 procent in het voortgezet onderwijs en 8 procent in het basisonderwijs. Verstraten benadrukt echter dat financiƫle prikkels alleen niet voldoende zijn en dat timing en communicatie van de maatregel cruciaal zijn voor het gewenste effect.

Hoewel de arbeidsmarkttoelage is verlengd tot en met 2025, zijn er wijzigingen doorgevoerd in de verdeling en uitbetaling van het budget. Sommige scholen komen nu niet meer in aanmerking voor de toelage, terwijl anderen er juist voor het eerst recht op hebben. Daarnaast zal het geld vanaf 2025 twee keer per jaar worden uitgekeerd in plaats van maandelijks.

Er zijn echter ook positieve signalen, met name bij middelbare scholen buiten de grote steden, waar de toelage heeft geholpen om docenten iets langer aan de school te binden. Of dit voldoende is, wordt overgelaten aan het ministerie van Onderwijs om te beoordelen.

Lees meer nieuws in economie