Steeds meer starters kopen huis met hulp van ouders

Gepubliceerd op 18/04/2025 15:00 in Economie

Het aantal mensen dat voor het eerst een huis koopt, doet dit steeds vaker met financiële steun van hun ouders. Uit recente cijfers van het Woononderzoek, geanalyseerd door ING, blijkt dat het aantal starters dat met een schenking een woning koopt, is gestegen van 19 procent in 2018 naar 31 procent in 2024.

Starters ontvangen nu ook meer geld van hun ouders. In 2018 was dit gemiddeld 40.000 euro, maar dit bedrag is inmiddels gestegen naar naar schatting 60.000 euro. Bijna tien procent van de starters ontving zelfs een ton of meer.

Hoewel de belastingvrije schenking van een ton voor de aankoop van een woning in 2022 is afgeschaft, zijn de effecten hiervan nog niet zichtbaar op de woningmarkt volgens ING-econoom Sander Burgers. Dit komt doordat de jubelton die in 2022 is gegeven, nog twee jaar lang gebruikt kon worden. De impact van de afschaffing zal naar verwachting de komende jaren merkbaar worden.

Met name in de Randstad is het steeds moeilijker om een huis te kopen zonder financiële steun van vermogende ouders. Door een beperkt aanbod en meer schaarste in deze regio, is het vooral in populaire buurten van steden als Utrecht en Amsterdam gebruikelijk dat mensen met hulp van hun ouders een woning aanschaffen.

Starters die financiële ondersteuning krijgen van hun ouders, betalen gemiddeld meer voor een woning. Dit zorgt ervoor dat starters zonder hulp moeten concurreren met deze groep en daardoor ook hogere biedingen moeten doen, wat resulteert in duurdere woningen volgens Burgers.

Daarnaast zijn de huishoudens die een eerste huis kopen steeds vaker mensen met een hoog inkomen. In 2024 viel 56 procent van de kopers in een hoge inkomenscategorie, in tegenstelling tot 47 procent in 2023. ING benadrukt dat vermogen een steeds belangrijkere rol speelt op de woningmarkt.

Dit heeft geleid tot een zelfversterkend effect, waarbij huiseigenaren door prijsstijgingen vermogen opbouwen en dit doorgeven aan hun kinderen, die daardoor meer financiële middelen hebben voor de aankoop van een woning.

Huurders lijken de dupe te zijn van deze situatie op de woningmarkt. Terwijl starters profiteren van de steun van hun ouders, worden huurwoningen steeds vaker te koop aangeboden in plaats van verhuurd, wat de situatie voor huurders bemoeilijkt volgens econoom Burgers.

Lees meer nieuws in economie