Kabinet noemt verlies van 1600 banen bij Tata Steel een grote schok

Gepubliceerd op 11/04/2025 16:00 in Economie

Het kabinet heeft gereageerd op het verdwijnen van 1600 voltijdbanen bij Tata Steel, waarbij minister Hermans van Klimaat en Groene Groei het een grote schok voor de medewerkers noemde. De reorganisatie heeft impact op mensen die jarenlang bij het bedrijf hebben gewerkt.

Minister Hermans is in gesprek met Tata om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen met miljarden euro's aan overheidssteun. Het kabinet zet de gesprekken voort om zo snel mogelijk afspraken te maken voor een schonere en duurzamere staalproductie.

Volgens minister Beljaarts van Economische Zaken is de reorganisatie niet bedoeld als stap naar een vertrek uit Nederland. Tata heeft aangegeven te willen blijven en de verduurzamingsplannen door te zetten om concurrerend te blijven in de moeilijke markt.

GroenLinks-PvdA noemt de reorganisatie vlak voor de transitie naar schonere productie "onbehoorlijk". De partij vindt dat er respectvol met de werknemers en omwonenden moet worden omgegaan. Het CDA pleit voor ingrijpen door het kabinet om de industrie te ondersteunen.

Vakbonden zijn eveneens ontstemd over de ontslagen. FNV erkent de moeilijke situatie van Tata, maar benadrukt dat medewerkers niet de dupe mogen worden. De Unie en CNV zijn geschrokken van het aantal ontslagen en noemen de ingreep hard en ingrijpend voor de betrokken werknemers.

Milieuorganisatie Greenpeace benadrukt dat de reorganisatie niets oplost en pleit al jaren voor een schonere productie bij Tata Steel. Zij vrezen dat de fabrieken miljoenenboetes zullen riskeren vanwege vervuiling. De Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel ziet wel een toekomst voor het staalbedrijf in de regio, mits deze groen en schoon is.

Maandag zullen vakbondsleden samenkomen om de reorganisatie te bespreken en acties worden niet uitgesloten, aldus FNV.

Lees meer nieuws in economie