Nederlandse boodschappen relatief goedkoop in Europa

Gepubliceerd op 10/04/2025 21:00 in Economie

Uit een onderzoek van het Europese statistiekbureau blijkt dat Nederland in 2023 Europees gezien relatief goedkoop is wat betreft de kosten van eten en niet-alcoholische dranken. Directeuren van grote supermarktketens en fabrikanten zoals Albert Heijn, Jumbo, Nestlé en Unilever hebben de Tweede Kamer uitgenodigd om te benadrukken dat de kosten van boodschappen in Nederland niet hoger zijn dan in buurlanden als Frankrijk, Duitsland en België.

Hoogleraar retail Laurens Sloot van de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt dat Nederland enkele procenten goedkoper is dan de buurlanden. Hij legt uit dat de prijzen in supermarkten in de afgelopen vier jaar met zo'n 30 procent zijn gestegen, maar dit geldt ook voor het buitenland. Een veelgenoemd voorbeeld is het potje appelmoes van HAK, dat goedkoper is in België dan in Nederland. HAK verklaart echter dat zij de prijs niet bepalen, maar de retailer.

Retaildeskundige Kitty Koelemeijer benadrukt dat prijzen op lokaal of nationaal niveau tot stand komen en dat A-merken soms duurder zijn in Nederland dan in het buitenland. Verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer willen actie ondernemen tegen de hoge prijzen in de supermarkten, zoals het verlagen van btw op producten en het aanpassen van wetgeving.

Hoewel Nederland bekend staat als een aanbiedingenland, pleiten experts zoals Paul Moers voor minder actieprijzen om kosten te verlagen. In sommige gevallen loont het echter wel om boodschappen over de grens te doen, vanwege lagere prijzen op producten als tabak, alcohol en vruchtensappen. Hoogleraar Sloot pleit voor gelijktrekking van belastingen in Europa om te voorkomen dat er te veel omzet naar het buitenland verdwijnt.

Ondanks dat de meeste winkelketens maar enkele procenten winst overhouden, maken fabrikanten nog steeds tussen de 12 en 15 procent winst. Moers benadrukt dat A-merkfabrikanten meer concessies moeten doen. In de Tweede Kamer wordt gediscussieerd over mogelijke oplossingen om de kosten van boodschappen in Nederland te verlagen.

Lees meer nieuws in economie