Eurobonds in Europa: een beladen onderwerp

Gepubliceerd op 23/03/2025 08:00 in Economie

Eurobonds, gezamenlijke leningen door Europese landen, roepen verdeelde reacties op in heel Europa. Terwijl sommige lidstaten er bijna om smeken, blijven anderen, zoals Nederland en Duitsland, terughoudend. In Nederland was er vorige week nog verdeeldheid binnen de coalitie over het onderwerp, maar dat is inmiddels opgelost.

Eurobonds zijn obligaties uitgegeven op Europees niveau, waarbij alle landen samen garant staan voor de schuld. Dit zou leiden tot een lagere rente, omdat financiƫle markten gerustgesteld zouden zijn dat ze hun geld terugkrijgen.

Hoewel eurobonds al in 1989 werden bedacht, bleven ze lange tijd ongebruikt liggen. Pas tijdens de kredietcrisis van 2008 kwamen ze weer ter sprake, toen Griekenland in financiƫle problemen kwam en een dreigend faillissement de euro in gevaar bracht.

Tijdens de coronacrisis werd een Europees herstelfonds opgericht van 750 miljard euro, wat leidde tot een soort eurobonds, maar dan onder de naam coronabonds. Lidstaten moesten hervormingen doorvoeren en hun begroting op orde krijgen in ruil voor steun uit het fonds.

De discussie over eurobonds blijft voortduren, aangezien sommige lidstaten vrezen voor hogere schulden en verlies van controle over hun begroting. Econoom Wim Boonstra benadrukt echter dat eurobonds juist bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat alle eurolanden hun begrotingen op orde houden. Hij pleit voor het stellen van strenge voorwaarden aan eurobonds, zoals sancties voor lidstaten die de regels niet naleven.

De vraag of eurobonds ooit werkelijkheid zullen worden, blijft onbeantwoord. De angst voor verlies van controle en hogere schulden zorgt ervoor dat lidstaten nog altijd huiverig zijn om volledig achter het concept te staan.

Lees meer nieuws in economie