Techbedrijven Apple en Alphabet overtreden Europese wetgeving

Gepubliceerd op 23/03/2025 02:00 in Economie

Apple en Alphabet, het moederbedrijf van Google, hebben volgens de Europese Commissie Europese wetgeving overtreden. Google geeft zichzelf voorrang in de zoekmachine en bij Apple sluiten apparaten niet goed genoeg aan op die van andere techbedrijven.

De overtredingen vallen onder de Digital Markets Acts (DMA), een Europese wet die is opgesteld om te voorkomen dat zes grote techbedrijven misbruik maken van hun machtsposities. De wet wordt sinds vorige zomer gehandhaafd en geldt naast Apple en Alphabet ook voor Amazon, Microsoft, Meta en het Chinese ByteDance, bekend van TikTok.

Hoewel er nog geen boetes zijn opgelegd aan de bedrijven, moeten ze wel actie ondernemen om aan de wet te voldoen. Als ze dit niet doen, riskeren ze boetes die kunnen oplopen tot wel tien procent van hun wereldwijde omzet, wat voor mega-bedrijven zoals Alphabet en Apple kan oplopen tot tientallen miljarden euro's.

President Trump heeft eerder al kritiek geuit op boetes die de EU aan Amerikaanse bedrijven oplegt en heeft gewaarschuwd voor mogelijke heffingen voor landen die Amerikaanse techbedrijven bestraffen.

Google plaatst haar eigen diensten bovenaan in de zoekmachine, wat volgens de Europese wet niet is toegestaan. Google verdedigt dit door te stellen dat het de gebruikers anders moeilijker zou maken om relevante zoekresultaten te vinden, zoals wanneer Google Maps niet bovenaan zou mogen staan.

Ook de Google Play Store wordt bekritiseerd, omdat appontwikkelaars gebruikers niet gemakkelijk genoeg naar andere sites en platforms kunnen doorsturen volgens de Europese Commissie. Google beweert dat deze kritiek een "valse keuze" creƫert tussen openheid en veiligheid, waarbij Europeanen zouden worden blootgesteld aan schadelijke software en fraude.

Apple moet ook actie ondernemen, omdat haar producten niet goed genoeg samenwerken met die van andere bedrijven. Het aansluiten van bijvoorbeeld een koptelefoon van een ander techbedrijf op een iPhone moet eenvoudiger worden. Apple heeft al stappen ondernomen om haar systemen meer toegankelijk te maken in Europa.

Apple is van mening dat de besluiten van de Europese Commissie de innovatiemogelijkheden voor Europese gebruikers belemmeren en dat het bedrijf zo nieuwe functies "gratis weggeeft" aan bedrijven die niet aan dezelfde regels hoeven te voldoen.

Lees meer nieuws in economie