Zzp'ers steeds vaker geconfronteerd met clausules die financiële risico's doorschuiven
Gepubliceerd op 18/03/2025 07:00 in Economie
Zzp'ers worden steeds vaker geconfronteerd met clausules in contracten waarin opdrachtgevers financiële risico's doorschuiven naar de zzp'er zelf. Deze clausules stellen de zzp'er verantwoordelijk voor eventuele boetes en naheffingen die opdrachtgevers kunnen krijgen als de zzp'er als schijnzelfstandige wordt beschouwd.
De Belastingdienst is sinds begin dit jaar actief bezig met het handhaven tegen schijnzelfstandigheid, hoewel er dit jaar nog geen boetes zijn uitgedeeld. Deze situatie heeft sommige zzp'ers ongerust gemaakt, aangezien de bedragen kunnen oplopen tot duizenden euro's.
Het is moeilijk te zeggen hoeveel opdrachtgevers soortgelijke clausules toevoegen, maar de Zelfstandigenvereniging ZZP Nederland krijgt sinds dit jaar dagelijks vragen over dit onderwerp. Met name in de zakelijke dienstverlening en ICT-sector komen vaak dit soort clausules voor.
Juristen benadrukken dat bepalingen die in strijd zijn met de wet niet rechtsgeldig zijn, zelfs als de zzp'er er zijn handtekening onder heeft gezet. Toch proberen opdrachtgevers steeds vaker aansprakelijkheidsrisico's met betrekking tot schijnzelfstandigheid op de zzp'er af te wentelen.
Sommige zzp'ers, zoals IT-zzp'er R., hebben deze onwettige passages in hun contracten aangetroffen. Hoewel juristen aangeven dat deze passages niet rechtsgeldig zijn, ervaren zzp'ers toch druk van opdrachtgevers om deze te accepteren.
Jurist Bastiaan van Rossum benadrukt dat de enige effectieve manier om schijnzelfstandigheid te voorkomen is door de arbeidsrelatie inhoudelijk aan te passen. Het gebruik van dergelijke clausules leidt volgens hem tot angst en misinformatie, wat zzp'ers kan afschrikken en zelfs werk kan kosten.
Het is belangrijk voor zzp'ers om zich bewust te zijn van hun rechten en juridische positie bij het ondertekenen van contracten, en om in geval van twijfel altijd juridisch advies in te winnen.