Economische impact van vijf jaar geleden viel mee
Gepubliceerd op 16/03/2025 12:00 in Economie
Vijf jaar geleden werden strenge coronamaatregelen ingevoerd, waaronder de sluiting van restaurants, scholen en sportscholen. Deze maatregelen legden een groot deel van de economie stil en zorgden voor een uitzonderlijk zware economische schok, volgens De Nederlandsche Bank (DNB) in juni 2020.
Echter, terugkijkend blijkt dat de economische impact minder groot was dan aanvankelijk werd gedacht. Hoewel de werkloosheid in het begin flink toenam en de economie kromp, herstelde de economie snel. In het tweede kwartaal van 2021 overtrof de economie zelfs het niveau van voor de coronacrisis.
Ook de werkloosheid liep minder op dan voorspeld en sinds eind 2021 zijn er zelfs minder werklozen dan voor de crisis. Het aantal faillissementen nam ook niet zo sterk toe als verwacht, tot vorig jaar.
Het beleid van de overheid om met steunpakketten de economie te ondersteunen, bleek effectief. Door subsidies en uitstel van belastingen werden massaontslagen en -faillissementen voorkomen. Ondanks de oplopende overheidsschuld in het begin van de crisis, is deze inmiddels weer gedaald.
Hoewel er kritiek is op de duur van de steunmaatregelen, wordt over het algemeen geconcludeerd dat het beleid succesvol is geweest. De economische veerkracht speelde hierbij een grote rol, met nieuwe bedrijven die snel inspeelden op de situatie.
Hoewel sommige verwachte veranderingen, zoals blijvend thuiswerken, toch plaatsvonden, zijn andere zaken weer teruggekeerd naar het oude normaal. Het bewustzijn van het risico op een pandemie is echter toegenomen.
Al met al kan geconcludeerd worden dat de economische impact van vijf jaar geleden uiteindelijk meeviel, dankzij een combinatie van effectief beleid en een veerkrachtige economie.