Finfluencers' adviezen vaak waardeloos, blijkt uit onderzoek

Gepubliceerd op 15/03/2025 00:00 in Economie

Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben vastgesteld dat aanbevelingen van finfluencers weinig waarde hebben voor investeerders. Uit een analyse van meer dan 400 adviezen van 21 finfluence-accounts blijkt dat deze adviezen vaak te laat komen en leiden tot slechtere resultaten dan het marktgemiddelde, en soms zelfs tot verlies.

Volgens onderzoeker Anouk de Regt zijn finfluencers goed in het vinden van aandelen die al goed presteren, maar die op het moment van de aanbeveling al aan het afzwakken zijn. Dit kan leiden tot teleurstellende resultaten voor investeerders. Daarnaast wijst onderzoeker Dirk Gerritsen erop dat finfluencers vaak geen financiële opleiding hebben en hun advies voornamelijk uit eigenbelang geven, zoals het promoten van beleggingsboeken, abonnementen of cursussen.

Een recent onderzoek van Wijzer in Geldzaken toonde aan dat twee derde van de jongeren die financiële influencers volgen zich laten beïnvloeden door reclame over snel geld verdienen, wat tot financiële problemen kan leiden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft daarom richtlijnen opgesteld voor finfluencers, zoals het vereisen van een vergunning voor beleggingsadviezen en duidelijke vermelding van gesponsorde berichten.

Recentelijk heeft de AFM een miljoenenboete opgelegd aan de beleggers-app Bux vanwege het inzetten van finfluencers om klanten te werven, wat als onwenselijk en schadelijk voor het vertrouwen in de sector wordt beschouwd. Ondanks dit alles benadrukt onderzoeker De Regt dat het bespreken van financiële keuzes op sociale media nuttig kan zijn voor bewustwording, zolang mensen kritisch blijven en niet zomaar alles van het internet aannemen.

Lees meer nieuws in economie