Opkomst van Europese alternatieven voor Amerikaanse producten in reactie op importheffingen

Gepubliceerd op 13/03/2025 11:00 in Economie

In reactie op importheffingen die de regering-Trump heeft afgekondigd tegen Canada en de EU, is er een groeiende beweging ontstaan in Europa om Amerikaanse producten te boycotten. Tienduizenden mensen delen op internetfora Europese alternatieven voor Amerikaanse producten met elkaar.

Deze acties worden volgens Rabobank-econoom Olaf Zwijnenburg snel verspreid via sociale media en tonen een groeiende onvrede over de Amerikaanse politiek in Europa. Retaildeskundige Kitty Koelemeijer merkt op dat Nederlanders traditioneel gehecht zijn aan Amerikaanse merken, maar dat hier langzaam verandering in lijkt te komen.

ING-econoom Dirk Mulder benadrukt dat het niet eenvoudig is voor consumenten om over te stappen op Europese producten, gezien de gewoonte en gehechtheid aan bepaalde Amerikaanse merken. Hoewel het overstappen op Europese producten goed kan zijn voor de Europese economie, zijn er ook nadelen, zoals het verlies van banen en bedrijven die hier gevestigd zijn.

Een Deense supermarkt heeft een label gelanceerd om Europese producten te identificeren, maar in Nederlandse supermarkten lijkt hier nog geen behoefte aan te zijn. Sommige klanten in bijvoorbeeld Spanje draaien Amerikaanse producten ondersteboven om andere klanten te informeren over hun herkomst.

Volgens Retaildeskundige Eelco Hos is het kopen van huismerken een makkelijke manier om zeker te zijn van een Europees product, aangezien deze merken eigendom zijn van de supermarkt zelf en grotendeels in Europa worden geproduceerd. InRetail verwacht dat dit soort trends ook in Nederlandse winkelstraten zichtbaar zullen worden.

Naast voedsel zijn er ook veel Amerikaanse diensten en platforms ingeburgerd in Europa. Volgens ING-econoom Mulder kan het overstappen van de ene dienst naar de andere makkelijker of moeilijker zijn, afhankelijk van het gemak dat het de consument biedt.

De trend van Europese alternatieven voor Amerikaanse producten lijkt voorlopig door te zetten, waarbij consumenten steeds meer aandacht hebben voor de herkomst van hun producten en de politieke en maatschappelijke standpunten van de merken die zij kopen.

Lees meer nieuws in economie