Stikstofregels vertragen duurzame energieprojecten

Gepubliceerd op 13/03/2025 02:00 in Economie

Driekwart van de bedrijven die zich bezighouden met duurzame energieprojecten ondervindt hinder van de strenge stikstofregels in Nederland. Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) onder 1600 bedrijven blijkt dat maar liefst 90 procent van de verduurzamingsprojecten vertraging oploopt, waarvan een derde zelfs volledig stil wordt gelegd.

NVDE-voorzitter Olof van der Gaag pleit daarom voor een uitzondering voor duurzame energieprojecten, aangezien deze projecten tijdens de bouwfase slechts een minimale hoeveelheid stikstofuitstoot veroorzaken, wat volgens hem ruimschoots gecompenseerd wordt zodra de projecten zijn gerealiseerd.

Vanochtend heeft de NVDE overleg gevoerd met ministers en vertegenwoordigers van werkgevers- en milieuorganisaties in het Catshuis in Den Haag om de stikstofproblematiek te bespreken. De stikstofregels vormen niet alleen een obstakel voor energieprojecten, maar vertragen ook de woningbouw en de aanleg van infrastructuur zoals hoogspanningsmasten en waterstofleidingen, met aanzienlijke vertragingen en commerciƫle problemen tot gevolg.

Een specifiek voorbeeld is de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Geertruidenberg door netbeheerder Tennet, waar de stikstofproblematiek eveneens vertraging kan veroorzaken. Het bedrijf benadrukt de urgentie van het project, aangezien tienduizenden bedrijven wachten op een zware elektriciteitsaansluiting.

Daarnaast wordt vanuit Europa de wens geuit om onafhankelijk te worden van externe energiebronnen, zoals Amerikaans lng. Met het oog op geopolitieke ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker om in te zetten op een eigen energievoorziening, in plaats van afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers als Trump, Poetin of de emir van Qatar.

Lees meer nieuws in economie