Handelsoorlog tussen EU en VS begonnen
Gepubliceerd op 12/03/2025 19:00 in Economie
De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie lijkt officieel van start te zijn gegaan. Vanochtend zijn de Amerikaanse importheffingen van 25 procent op staal en aluminium uit het buitenland in werking getreden. Als reactie hierop heeft de EU direct tegenmaatregelen genomen en aangekondigd heffingen in te voeren op typisch Amerikaanse producten zoals spijkerbroeken, whiskey en motoren.
Al langere tijd werd er gespeculeerd of president Trump daadwerkelijk handelstarieven zou invoeren. Tot vanochtend waren deze tarieven alleen van toepassing op Chinese producten. Echter, vanochtend vroeg zijn de nieuwe belastingen op staal en aluminium ingegaan.
Europa is niet geheel onbekend met Amerikaanse invoerheffingen, aangezien Trump in 2018 al extra tarieven invoerde op onder andere staal en aluminium, zij het met uitzonderingen. Deze keer zijn er echter geen uitzonderingen, wat voor sommige bedrijven verrassend uitpakte. Zo werd verpakkingsfabrikant Royal Vaassen geconfronteerd met een extra belasting op hun aluminium producten, waaronder specialistisch aluminium voor melkflesdoppen.
Volgens de Europese Commissie zullen Europese goederen ter waarde van 26 miljard euro getroffen worden door de heffingen, waarvan in Nederland ongeveer 1,2 miljard euro. Niet alle bedrijven zullen even zwaar getroffen worden, aangezien sommige producten geen alternatief hebben in de VS en de heffing hoogstwaarschijnlijk door de Amerikaanse consument betaald zal worden.
De EU heeft vanochtend aangekondigd ook importheffingen in te voeren op Amerikaanse producten zoals spijkerbroeken, motoren en whiskey. Bij soortgelijke tarieven in 2018 stegen de prijzen in Europa voor onder andere Harley Davidsons en whiskey. Echter, de extra heffingen op Amerikaanse jeans zullen maar weinig consumenten merken, aangezien veel merken hun spijkerbroeken elders produceren.
Mogelijk zullen er in de toekomst nog meer heffingen volgen op producten uit de VS, zoals textiel, suiker en huishoudelijke apparaten. Het duurt naar verwachting nog een half jaar voordat de Nederlandse consument de prijsstijgingen zal voelen als gevolg van de heffingen. De impact van deze maatregelen zal voorlopig nog beperkt zijn, maar er bestaat vrees dat er in de toekomst nog meer heffingen zullen volgen, wat grote gevolgen kan hebben voor zowel de Europese als de Amerikaanse economie.