Inflatie in Nederland: prijsverschillen tussen vleeseters, huurders en drinkers

Gepubliceerd op 11/03/2025 21:00 in Economie

Uit de definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de inflatie in februari 2025 opnieuw hoger lag dan in februari 2024. De prijzen stegen met 3,8 procent, wat het leven duurder maakte op veel vlakken.

Consumenten die vlees eten zagen de prijzen van vleesproducten met 5 tot 9 procent stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Huurders die veel gas gebruiken voelden de inflatie harder dan huiseigenaren die van het gas af zijn. En voor drinkers was er een verschil tussen de prijs van wijn, die daalde, en bier, die steeg.

Voor vegaliefhebbers waren er positieve ontwikkelingen: verse vis, eieren en verse groente werden goedkoper. Ook bij het ontbijt merkten consumenten de inflatie, vooral bij boter, kaas, melk, thee en koffie.

Rokers voelden al bijna een jaar de hogere inflatie door de accijnsverhoging op tabak. Sigaretten werden 31,5 procent duurder. Ook frisdranken, sappen en plantaardige melkproducten werden duurder door extra accijns.

De Nederlandse inflatie ligt veel hoger dan het Europese cijfer van 2,8 procent. Hoofdeconoom Marieke Blom van ING legt uit dat dit komt door verschillende prijsstijgingen in Nederland, zoals die van diepvriesgroente en water. Ze benadrukt dat het vergelijken van landelijke inflaties niet altijd handig is en dat het belangrijk is om ook naar loonstijgingen te kijken.

De hoge inflatie in Nederland wordt deels verklaard door de sterke stijging van lonen afgelopen jaar en het inhalen van bevroren huren. Volgens Blom is het belangrijk om breder te kijken dan alleen naar inflatie om een completer beeld te krijgen van de economische situatie in Nederland.

Lees meer nieuws in economie