Nederlandse drugscriminelen mogelijk betrokken bij explosies en gijzelingen in Duitse deelstaat

Gepubliceerd op 10/07/2024 06:00 in Buitenland

Duitse media melden dat Nederlandse drugscriminelen mogelijk betrokken zijn geweest bij meerdere explosies in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en een recente gijzeling in Keulen. Eind juni en begin deze maand vonden er explosies plaats bij verschillende panden in steden zoals Keulen, Engelskirchen en Duisburg. Vrijdag werden twee gijzelaars bevrijd uit een huis in Keulen, nadat ze in de ochtend ontvoerd waren uit een huis in Bochum. Sinds de gijzeling heeft de Duitse politie zeven personen aangehouden.

De politie deelde gisteren meer informatie over het lopende onderzoek en vermoedt een verband tussen de explosies en de gijzeling. Daarnaast wordt er een link gelegd met Nederlandse drugscriminelen. Volgens omroep WDR zou een lading van 300 kilo cannabis de reden zijn geweest voor het geweld, waarbij Duitse criminelen de lading zouden hebben gestolen van Nederlandse criminelen. Ook wordt er een connectie gelegd tussen het drugsgeweld en een fatale explosie op 25 juni in Sollingen, waarbij een 17-jarige Nederlandse jongen omkwam.

Michael Esser, hoofd criminaliteit bij de politie van Keulen, spreekt van "een nieuwe dimensie van geweld op het gebied van georganiseerde misdaad" in zijn regio. Hij benadrukt dat het bevrijden van de gijzelaars uit een woning in een woonwijk een van de meest ingewikkelde operaties voor de politie van Noordrijn-Westfalen in jaren was, waarbij extreme dreigingsscenario's zich voordeden. Esser maakt zich vooral zorgen over het gevaar voor onschuldige omstanders bij de recente geweldsincidenten en benadrukt dat de politie er alles aan doet om de daders op te sporen en de veiligheid van de bevolking te waarborgen.

Lees meer nieuws in buitenland