Illegaal vuurwerk ontploft in Filipijnse havenstad Zamboanga: 27 gewonden

Gepubliceerd op 09/07/2024 15:00 in Buitenland

In de Filipijnse havenstad Zamboanga heeft de vernietiging van een grote partij illegaal vuurwerk geleid tot een explosie. Zeker 27 mensen raakten hierbij gewond, waaronder 19 agenten en andere overheidsmedewerkers. Twee van de gewonden verkeren in kritieke toestand.

De explosie heeft niet alleen tot persoonlijk letsel geleid, maar ook tot schade aan huizen en enkele hotels in de omgeving. Zelfs op kilometers afstand sneuvelden ruiten door de kracht van de explosie. Daarnaast raakte een terminal van het lokale vliegveld, anderhalve kilometer verderop, licht beschadigd.

Het illegale vuurwerk was afkomstig uit een fabriek waar eerder deze maand al een explosie had plaatsgevonden. Bij die eerdere explosie kwamen vijf mensen om het leven en raakten anderen gewond.

De politie had de resterende voorraad van de fabriek naar een open plek bij een schietbaan van de Filipijnse marine gebracht. Eerdere destructies van vuurwerk op dezelfde locatie verliepen zonder problemen, maar bij de derde poging ging het mis.

Opvallend is dat het vuurwerk voor de vernietiging natgespoten was. Het is nog onduidelijk hoe het vuurwerk desondanks tot ontploffing kon komen. De burgemeester van Zamboanga heeft aangekondigd dat er een onderzoek zal plaatsvinden naar de oorzaak van het incident.

Lees meer nieuws in buitenland