Vaargeul bij ingestorte brug in Baltimore weer vrij na opruimwerkzaamheden

Gepubliceerd op 11/06/2024 03:00 in Buitenland

Na ruim twee maanden zijn de opruimwerkzaamheden bij de ingestorte brug in Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland voltooid. Het Key Bridge Response-team, bestaande uit de politie, kustwacht en ingenieurs uit het leger, heeft vandaag aangekondigd dat de vaargeul weer volledig vrij is voor scheepvaartverkeer.

Ingenieurs van het Amerikaanse leger hebben vastgesteld dat de vaargeul, het Fort McHenry Federal Channel, weer veilig gebruikt kan worden. De afmetingen zijn hersteld tot ruim 213 meter breed en meer dan 15 meter diep.

Meer dan 50.000 ton puin is verwijderd uit het water nadat een containerschip eind maart tegen de Francis Scott Key-brug botste, met als gevolg de instorting van de brug en het tragische verlies van zes mensenlevens.

De oorspronkelijke deadline voor het herstellen van de vaarroute was 10 mei, maar door slechte weersomstandigheden en de complexe operatie werd deze niet gehaald. Er moesten delen van de ingestorte brug opgeblazen worden om deze los te krijgen van het containerschip.

Uiteindelijk lukte het een kleine week later om het schip weg te slepen met behulp van vijf sleepboten die het schip bij hoog water naar de haven trokken.

De zes slachtoffers waren bouwvakkers die op dat moment aan het werk waren op de brug. Het laatste slachtoffer werd begin mei gevonden en uit het water gehaald. Later werd bekend dat het vrachtschip kort voor de aanvaring meerdere keren last had van stroomuitval.

De exacte toedracht van de aanvaring en de omvang van de schade die werd veroorzaakt, worden nog onderzocht.

Lees meer nieuws in buitenland