VN-Veiligheidsraad steunt plan voor staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas

Gepubliceerd op 11/06/2024 00:00 in Buitenland

De VN-Veiligheidsraad heeft in een resolutie zijn steun uitgesproken voor het plan voor een staakt-het-vuren dat vorige maand door de Amerikaanse president Biden werd gepresenteerd. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN biedt dit plan de beste kans om de oorlog tijdelijk te stoppen.

Het plan omvat een permanent staakt-het-vuren, de volledige terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook, een ruil van gijzelaars tegen gevangenen, een wederopbouwplan, het herstel van humanitaire hulp en de terugkeer van vluchtelingen naar hun woningen.

Zowel Hamas als Israël worden opgeroepen om de afspraken in het plan volledig en zonder vertraging uit te voeren. Veertien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie, terwijl Rusland zich van stemming onthield.

Het is echter nog onzeker of Israël gehoor zal geven aan deze uitspraak. Hoewel de Amerikanen beweren dat Israël het plan heeft aanvaard, zegt de Israëlische premier Netanyahu dat hij alleen wil praten over een permanent staakt-het-vuren als Hamas volledig wordt ontmanteld.

Reactie van Hamas

De leiding van Hamas heeft positief gereageerd op het plan. Het is echter niet duidelijk of de groep onvoorwaardelijk akkoord gaat. Hamas heeft verklaard bereid te zijn om via bemiddelaars te onderhandelen over hoe de uitgangspunten van het plan gerealiseerd kunnen worden, in overeenstemming met de eisen van de bevolking en het verzet.

Lees meer nieuws in buitenland