Radicaal-rechtse partijen groeien in Europese Parlementsverkiezingen

Gepubliceerd op 10/06/2024 17:00 in Buitenland

Een dag na het eindigen van de Europese Parlementsverkiezingen is het globale beeld duidelijk. Radicaal-rechtse partijen zijn weliswaar gegroeid, maar verder zijn de verhoudingen in het parlement niet opzienbarend gewijzigd.

In Duitsland kregen de regeringspartijen flinke klappen. De sociaaldemocratische SPD haalde met nog geen 14 procent van de stemmen het slechtste resultaat ooit in een algemene verkiezing. De Groenen en de liberale FDP verloren ook stemmen. De christendemocratische CDU/CSU werd de grootste partij met 30,0 procent, gevolgd door het radicaal-rechtse AfD met 15,9 procent.

In Frankrijk deed de regering het slecht en werd overtroffen door het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen. President Macron heeft nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven voor 30 juni. In Italië boekte Fratelli d'Italia van premier Meloni een grote overwinning.

In Spanje werd de PSOE van premier Sánchez ingehaald door de christendemocratische Partido Popular. Radicaal-rechts werd ook hier populairder, maar behaalde slechts een kleine winst. In Polen was er een nek-aan-nekrace tussen de pro-Europese Burgercoalitie en de nationalistische oppositiepartij PiS.

De regeringscoalitie van de sociaaldemocratische PSD en de liberale PNL behaalde in Roemenië 54 procent van de stemmen. In België kregen drie partijen drie zetels, waarbij Vlaams Belang nipt de grootste werd. In Griekenland werd Nieuwe Democratie de grote winnaar.

In Zweden behaalden de sociaaldemocraten een overwinning, terwijl in Portugal de linkse Partido Socialista nipt de grootste werd. In Hongarije behaalde de regeringspartij van premier Orbán het slechtste verkiezingsresultaat in twintig jaar. In Oostenrijk haalde de rechts-radicale oppositiepartij FPÖ de meeste stemmen.

De centrumrechtse HDZ won in Kroatië, terwijl in Litouwen de opkomst laag was en de centrumrechtse regeringspartij TS-LKD won. In Slovenië leed premier Golob een nederlaag tegen de rechtse oppositiepartij SDS. In Cyprus wist een 24-jarige influencer, Fidias Panayiotou, een parlementszetel te bemachtigen.

Premier Frieden's CSV-partij werd de grootste in Luxemburg, terwijl in Malta de zes zetels evenredig werden verdeeld over de conservatieve PN en de Arbeiderspartij.

Lees meer nieuws in buitenland