Dodental stijgt na zware regenval en overstromingen in Brazilië

Gepubliceerd op 06/05/2024 08:00 in Buitenland

Het dodental als gevolg van zware regenval en overstromingen in het zuiden van Brazilië is opgelopen tot 78, zo melden lokale autoriteiten. Meer dan 115.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten door de ramp. Het aantal vermisten is ook gestegen, van 70 op zaterdag naar 105 gisteren.

De deelstaat Rio Grande do Sul wordt geteisterd door watersnood als gevolg van aanhoudende regenval. Wegen en bruggen zijn weggespoeld en het vliegverkeer van en naar Porto Alegre is tijdelijk stilgelegd. Gisteravond zaten meer dan 400.000 mensen zonder stroom.

President Lula van Brazilië bracht een bezoek aan de zwaar getroffen deelstaat en beloofde dat de bureaucratie hen niet zal tegenhouden bij het herstel van de staat. Gouverneur Eduardo Leite voegde eraan toe dat er "naoorlogse maatregelen" nodig zullen zijn vanwege de omvang van de schade.

Vrijwilligers zetten zich in om mensen te redden met boten, jetski's en zelfs zwemmend. Een man vertelde aan persbureau Reuters dat hij en zijn vrienden met jetski's meer dan vijftig mensen hebben gered, omdat ze constant hulpgeroepen hoorden in de overstromende straten.

In een opvangcentrum in Porto Alegre deelde een vrouw haar ervaring van redding met haar gezin, nadat het water bijna de tweede verdieping van hun huis had bereikt. Ze gaf aan dat het steeds erger wordt, met overstromingen in september, november en nu deze recente ramp.

Lees meer nieuws in buitenland