Stadsbestuur Johannesburg deels verantwoordelijk voor fatale brand

Gepubliceerd op 06/05/2024 00:00 in Buitenland

Een commissie die onderzoek deed naar de grote brand in Johannesburg vorig jaar heeft geconcludeerd dat het stadsbestuur deels aansprakelijk is voor het incident. Ook de eigenaar van het pand waarin de brand uitbrak wordt verweten zijn verplichtingen niet te zijn nagekomen.

De brand, aangestoken door een 29-jarige man, eiste het leven van 77 mensen en veroorzaakte tientallen gewonden. De dader bekende later dat hij de brand had gesticht om een moord te verdoezelen.

Volgens het onderzoeksrapport had de ramp voorkomen kunnen worden als de stad Johannesburg zich aan de wet- en regelgeving had gehouden. Ondanks dat het gebouw officieel leeg stond tijdens de brand, verbleven er toch honderden mensen. Door de grote hoeveelheden afval in en rond het pand konden zij niet op tijd geƫvacueerd worden.

Het pand was overgenomen door bendes die de appartementen illegaal verhuurden. Hier vonden ook moorden plaats, werd drugs verhandeld en werden wapens opgeslagen.

De bewoners maakten gebruik van illegale water- en elektriciteitsaansluitingen en de scheidingswanden waren gebouwd van licht ontvlambaar materiaal. Zowel de stad als de eigenaar van het gebouw waren op de hoogte van deze gevaarlijke situatie, maar grepen niet in.

Lees meer nieuws in buitenland