Palestijns-Britse chirurg mag Frankrijk niet in voor bijeenkomst over Israël en Hamas

Gepubliceerd op 05/05/2024 21:00 in Buitenland

De Palestijns-Britse chirurg Ghassan Abu Sitta is de toegang tot Frankrijk ontzegd, zo meldt hij op X. Hij zou daar deelnemen aan een bijeenkomst van de Franse Senaat over de oorlog tussen Hamas en Israël, maar werd vastgehouden op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs en teruggestuurd naar Londen.

Abu Sitta zou volgens een anonieme functionaris in Frankrijk de toegang tot alle Schengenlanden zijn ontzegd, na een verzoek van Duitsland. De functionaris gaf geen verdere details over de kwestie. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde commentaar te geven op de zaak.

Een Franse senator die Abu Sitta had uitgenodigd voor de bijeenkomst noemt de ontzegging op X "een schande".

Eerder werd Abu Sitta de toegang tot Duitsland geweigerd, waar hij aan een pro-Palestijnse conferentie in Berlijn zou deelnemen. De politie op het vliegveld weigerde hem toegang vanwege "de veiligheid van de mensen op de conferentie en de openbare orde", vertelde hij destijds aan persbureau AP.

De conferentie werd uiteindelijk door de Duitse politie binnengevallen en opgedoekt. De politie verklaarde dat er tijdens de conferentie een livestream was vertoond van een persoon die geen politieke activiteiten in Duitsland mag uitvoeren.

Abu Sitta woont in het Verenigd Koninkrijk en heeft in het begin van de oorlog enkele weken als chirurg in Gaza gewerkt. Hij deelde zijn ervaringen, waaronder in het Al-Shifa-ziekenhuis, als ooggetuige bij internationale media zoals Al-Jazeera, BBC en CNN. Hij spreekt zich regelmatig uit tegen de Israëlische agressie in Gaza.

Lees meer nieuws in buitenland