Jongen bekent aanval op Duitse Europarlementariër

Gepubliceerd op 05/05/2024 20:00 in Buitenland

Een 17-jarige jongen heeft zich aangegeven bij de politie voor de aanval op de Duitse Europarlementariër Matthias Ecke (SPD). De sociaaldemocraat raakte zwaargewond bij een aanval door onbekenden en moest een operatie ondergaan.

Ecke werd door vier onbekenden aangevallen toen hij verkiezingsposters aan het plakken was in Striesen, een dichtbevolkte wijk in Dresden. Een paar minuten eerder werd een 28-jarige campagnemedewerker van de Groenen ook belaagd door dezelfde groep. Hij raakte gewond door de daders.

De autoriteiten gaan ervan uit dat het om dezelfde daders gaat, gezien de overeenkomende persoonsbeschrijvingen van getuigen en de nabijheid en timing van de twee incidenten.

Alle daders worden geschat op een leeftijd tussen de 17 en 20 jaar en droegen donkere kleding volgens getuigen.

De 17-jarige jongen heeft toegegeven dat hij Ecke heeft neergeslagen, maar de identiteit en motieven van de andere daders zijn nog onbekend.

SPD-leider Klingbeil reageerde geschokt op de aanval en dringt aan op meer bescherming voor politici. Bondskanselier Olaf Scholz en Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser veroordelen de aanval als een bedreiging voor de democratie.

De aanval op Ecke is de tweede in korte tijd op een politicus. Eerder werden twee leden van de Groenen aangevallen in Essen.

De SPD wijst op toenemende intimidatie en aanvallen op campagneteams, waarbij ze de oorzaak deels leggen bij rechts-populistische en rechts-extremistische invloeden. Het aantal bedreigingen en aanvallen op Duitse politici stijgt, waarbij politici van de Groenen nu het vaakst slachtoffer zijn volgens recente cijfers.

Lees meer nieuws in buitenland