Israël besluit tot sluiting kantoren Al Jazeera

Gepubliceerd op 05/05/2024 13:00 in Buitenland

Israël heeft aangekondigd dat het de kantoren van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera zal sluiten. Premier Netanyahu heeft de zender als "opruiend" bestempeld en wil het verbieden om vanuit Israël te blijven uitzenden. De maatregel zal binnenkort van kracht worden, maar het exacte tijdstip is nog onbekend.

Al Jazeera staat bekend om kritische verslaggeving van de oorlog in Gaza, wat de Israëlische regering niet zint. Vorige maand heeft Netanyahu al aangegeven dat hij de zender wilde verbannen en recentelijk heeft het Israëlische parlement een wet aangenomen die dit mogelijk maakt.

Minister van Communicatie Shlomo Karhi heeft verklaard dat Al Jazeera beschouwd wordt als een propagandakanaal van Hamas en daarom verboden zal worden. Hij benadrukte dat er geen persvrijheid zal zijn voor kanalen die dienen als spreekbuis voor terroristische organisaties.

Al Jazeera, dat live verslag doet vanuit Gaza, is een van de weinige internationale mediakanalen die dit nog doet. De zender ontvangt financiering van de Qatarese regering, maar beweert onafhankelijk te opereren. De communicatieafdeling van Al Jazeera heeft gereageerd op het besluit van Israël door te spreken van "aanhoudende aanvallen op Al Jazeera en de persvrijheid".

Lees meer nieuws in buitenland