Drie mannen aangehouden voor moord op sikh-leider in Canada

Gepubliceerd op 04/05/2024 11:00 in Buitenland

In Canada zijn drie mannen gearresteerd voor de moord op een sikh-leider bijna een jaar geleden. De sikh-leider, Hardeep Singh Nijjar, werd doodgeschoten op een parkeerterrein van een sikh-tempel bij Vancouver door gemaskerde mannen.

Het slachtoffer werd door de Indiase regering als terrorist beschouwd vanwege zijn strijd voor een eigen staat voor sikhs in het noorden van India. Na de moord wezen aanhangers van de religieuze leider naar India. De Canadese premier Trudeau versterkte dit sentiment in september door te verklaren dat er "geloofwaardige beschuldigingen" waren dat India betrokken was bij de moord.

De spanningen tussen Canada en India liepen hoog op als gevolg van deze uitspraken. Delhi noemde de beschuldigingen absurd en ongefundeerd. Canada haalde diplomaten terug en India verscherpte het reisadvies voor Canada vanwege "toenemende anti-Indiase activiteiten".

De verdachten, van Indiase afkomst en tussen de 22 en 28 jaar oud, verbleven drie tot vijf jaar in Canada en woonden in Edmonton, meer dan 800 kilometer verwijderd van de plaats van de moord. Ze worden allemaal beschuldigd van moord.

De Canadese politie doet verder onderzoek naar de zaak en onderzoekt ook mogelijke banden tussen de verdachten en de Indiase regering.

Canada herbergt de grootste sikh-gemeenschap buiten India, met ongeveer 770.000 sikhs die in het Noord-Amerikaanse land wonen.

Lees meer nieuws in buitenland