Eerste strafzaak tegen voormalige Amerikaanse president Trump draait om zwijggeld

Gepubliceerd op 04/05/2024 09:00 in Buitenland

In de eerste strafzaak ooit tegen een voormalige Amerikaanse president, Donald Trump, draait alles om zwijggeld. De zaak is al twee weken bezig en wordt omschreven als een uniek proces met een cast van roddelbladpersonages.

Het zwijggeld waar het om gaat, werd in 2016 via Trumps advocaat Michael Cohen betaald aan porno-actrice Stormy Daniels en twee anderen. De betalingen werden als juridische kosten in de boekhouding opgenomen om te voorkomen dat het publiek zou worden.

Cohen speelt een centrale rol in de zaak en is nu een getuige tegen Trump. Als Trump schuldig wordt bevonden aan valsheid in geschrifte om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden, kan hij maximaal vier jaar gevangenisstraf krijgen.

Ondanks dat de zaak veel spektakel met zich meebrengt, is het nog maar de vraag of de juryleden het eens zullen worden over een veroordeling. Veel Amerikanen vinden dat Trump niet voor deze aanklacht berecht zou moeten worden.

Deskundigen twijfelen over de uitkomst van de zaak. Terwijl sommigen denken dat de aanklagers een sterke zaak hebben, verwachten anderen dat de jury Trump uiteindelijk zal vrijspreken. Een eventuele vrijspraak zou een enorme overwinning voor Trump betekenen en van invloed kunnen zijn op zijn verkiezingscampagne.

De juryleden moeten nu beslissen of de bewijzen voldoende zijn om Trump schuldig te bevinden. Wat hun uiteindelijke oordeel ook zal zijn, de gevolgen voor Trump en zijn politieke carrière zullen hoe dan ook voelbaar zijn.

Lees meer nieuws in buitenland